HomeRecepten Recept voor asperges sous-vide

Recept voor asperges sous-vide

Comments : 2 Posted in : Recepten on by : boudewijn Tags: , ,

Asperges, het witte goud! Gezien ze deze maand weer in de winkel liggen, moesten ze mee. Bij de kassa was het even slikken, soit.
Wat ik wel belangrijk vind is dat ik een Nederlands product koop, en niet materiaal dat uit Egypte/Israel/Zuid-Amerika is overgevlogen. Dat is op zich ook niet erg, maar niet als het product in kwestie ook gewoon prima in een lokale versie te koop is later dit jaar.

Mensen vinden asperges lastig te bereiden: je moet ze goed schillen en daarna precies goed garen. Te rauwe asperges zijn niet lekker, pap-asperges evenmin. Dat eerste kan ik niet voor je vergemakkelijken, maar voor dat tweede is de sous-vide techniek echt een prachtige oplossing. Sterker nog, als ik mensen moet overtuigen waarom sous-vide beter/makkelijker/consistenter is dan gewoon koken is asperges eigenlijk mijn favoriete voorbeeld. Ik hecht daar meer waarde aan dan aan een 64-graden-eitje.

Benodigdheden

• Asperges
• Eventueel: Klont boter
• Sous vide apparaat
• Ziploc-zakje of vacumeerapparaat
• Een beetje peper en zout (als je ongezouten boter gebruikt)

Je kunt hier eventueel smaakmakers aantoevoegen, zelf heb ik goede ervaring met:

 • Een snuf saffraan
 • Sereh (Citroengras dus, fijn snipperen). Pas op, dit overheerst snel.
 • Pekelcitroen

Recept

 • Begin met je waterbad, stel deze in op 86 graden. Dat is vrij warm, je apparaat zal dan ook substantieel meer tijd nodig hebben dan bij een badje van 55 graden. Stel de timer, als je die hebt, in op 45 minuten. Ik gebruik kleine pingpongballen als isolator, dat scheelt echt fors bij dit soort bereidingen.
 • Schil ondertussen de asperges.
 • Doe de asperges in de zak. Voeg boter en/of smaakmakers toe indien je die gebruikt. Probeer de asperges in 1 enkele laag in de zak te stoppen (zoals hieronder), dan garen ze allemaal even lang.
 • Stop de vacuumzak/ziploc in het waterbad waarbij het van belang is dat de hele zak onder water staat. Zo dus:

Dat ziet er dan zo uit bij mij:

Enorm simpel en een mooi voorbeeld van waar sous-vide techniek je gerecht meer foolproof maakt.
Bij dit gerecht maak ik vaak een sous-vide hollandaise saus uit de siphon, ik zal het recept daarvan binnenkort ook eens posten. Gezien ik al een pond asperges had en een fijne klont boter vond ik het wel prima zo ;).

2s COMMENTS

2 thoughts

 • Daniël
  April 29, 2020 at 1:49 pm

  Wat voor vacumeerapparaat gebruik je en heb je nog speciale vacuüm zakken/rollen die je gebruikt die geschikt zijn voor sous vide, of maakt dat niet uit?

  • boudewijn
   May 6, 2020 at 10:33 am

   Ik gebruik zelf een solis easyvac pro oid, kost ongeveer 100 euro. Het plastic haal ik bij de Hanos op rol, dat vind ik fijner werken dan zakken (flexibeler). De zakken zijn ertegen bestand en weekmakervrij als het goed is.

   Ik zou geen aliexpress-zakken gebruiken ivm weekmakers zoals BPA. Een goedkoper apparaat kan wel, ik ben een aantal jaren geleden begonnen met een Lidl-apparaat. Werkte eigenlijk ook prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.