HomeUncategorized Smokey timez: 2020.1

Smokey timez: 2020.1

Posted in : Uncategorized on by : boudewijn Tags: , , , , , ,

Voedsel roken is tijdrovend en simpel maar oh zo belonend als je mooie dingen weet te maken. Je bent een paar dagen vantevoren aan het klussen met pekel en kruiden, dan mag je gaan drogen, de rookkast opstellen, voorverwarmen en stoken. En dan wachten. Soms lang wachten. Vervolgens heb je vrienden die je vis komen opeten…

Daarom heb ik nu een paar keer een dagje georganiseerd met vrienden: ik doe het voorwerk en de inkoop, en we gaan met zijn allen roken. Ik nodig mensen uit die elkaar niet noodzakelijkerwijs kennen, maar allemaal behoorlijk fan zijn van eten en het goede leven! Tijdens het wachten borrelen we lekker met de spullen die eenieder meeneemt. Vorige editie stond er Apostelhoeve, Lagavulin, corenwijn en goede worst op tafel. Dit concept heef iemand een keer “Smokey timez” gedooopt en die term is blijven hangen.

Ondanks de Corona-crisis ga ik zaterdag roken, helaas dit keer met maar 1 maatje en uiteraard op veilige afstand. Gezien ik zowel warm als koud ga roken kan dit niet gebeuren als het buiten te warm is, voor mijn gevoel is het nu koud roken, of pas weer in september. Eind december hadden we zalm (koud), beekridder (koud), oesters (warm), paling (warm) en makreel (warm) gerookt, dit keer houden we het wat simpeler.

We gaan koud zalm roken, en warm makrelen. Hier een mooi verslagje, de recepten zal ik ook linken.

Directe aanleiding voor zalm roken is vaak de 3-4 maandelijkse aanbieding bij de Makro. Niet mijn winkel (ik vind het gewoon een supermarkt, voor mooi/exclusief spul ga ik naar Hanos), maar hiervoor dus wel.

Hele zalmzijdes voor een euro of 12 per kilo. Prima. Als je zalm gaat roken proef ik het verschil niet tussen deze zalmzijde van de Makro en zalmzijde van Simonis of Schmidt. Die van Simonis is letterlijk 3x zo duur trouwens. Samen met een maatje dus ‘wat zalm’ gehaald, en uiteindelijk 6.75 kilo afgerekend.

Dat ziet er op het aanrecht dan zo uit:

Zalmzijdes op het aanrecht.

Biertje for scale. het was nog iets te vroeg.

Daarnaast nog 5 makrelen omdat we diverse makreel-gekken in de omgeving hebben die we daar echt super blij mee kunnen maken.

Qua smaken houd ik het dit keer vrij simpel:

  • De zalm is drooggepekeld met zout, bruine suiker (1:3). In dit geval 3 kilogram zout en 1 kilogram suiker. Daarbij heb ik een handje rozemarijn gesnipperd en een jeneverbes of 20 door de staafmixer gejaagd. Na het pekelen en drogen gaat er het geheime ingredient bij, hier post ik later meer over. Roken gebeurt op een mix van eiken en beukenhout.
  • De makrelen ga ik nat pekelen met wat jeneverbes. Ik vind eikenhout eigenlijk toffer dan beukenhout voor makreel en paling. Daarom, eiken it is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.