HomeRecepten Recept voor Salo

Recept voor Salo

Posted in : Recepten on by : boudewijn Tags: , , , ,

Introductie

Binnenkort heb ik weer een diner met een eetclubje en het thema is dit keer “Oost-Europa”. Dat is leuk want in Soviet Russia wodka cures everything 😉 . Ook in niet-Soviet Russia is mijn ervaring trouwens.


Ondanks dat we vaak meer dan genoeg vlees/vis/zeevruchten eten bij deze eetclub (en ik de laatste tijd dus uit mijn comfortzone kook 😉 ) heb ik besloten toch een vleesgerechtje te maken: Salo.

Wel, wat is dat nu? Volgens mijn Oekraiens kookboek is het “Oekraiense narcotica”. Anderen zeggen dat het het enige is dat bij een kater helpt, als het koud is en je buiten moet jagen, of gewoon omdat je te lang leeft. Het is immers rauw varkensspek, met een berg zout. Consumptie bij voorkeur met voldoende горилке (Garilke, Oekraiense naam voor vodka).
https://en.wikipedia.org/wiki/Salo_(food)
Ter inspiratie, salo (met vooral spekvet in plaats van vlees):

Plaatje van wikipedia

Dat ziet er toch verrukkelijk uit he? :>
Als je wat meer vlees in je spek hebt krijg je zoiets:

Eerlijk geleend plaatje

Dat is echt lekkerder dan van de supermarkt. Zoals je ziet is mijn spek mooi gelaagd.

In Oekraine heb ik het gegeten met alleen spekvet, dat is wat minder de Nederlandse smaak. Maar best wel heel lekker als het koud is 😉

Ingredienten

  • 500 gr goed buikspek
  • 250gr zout
  • 5x teentjes knoflook, in plakjes
  • 5x piment, gevijzeld
  • 5x jeneverbes, gevijzeld
  • 5x Laurierblad, heel
  • 2x Gedroogde rode pepers, gevijzeld
  • 15x Zwarte peperkorrel, gevijzeld

Overzichtje (minus de knoflook):

Recept

1: Kerf het spek in zodat de kruiden er straks goed in kunnen trekken.

2: Weeg de ingredienten af en kneus/vijzel alle kruiden. Dit laatste mag redelijk grof.

3: Verdeel de kruiden over het vlees (beide kanten, en zijkanten).

4: Leg alles royaal in het zout.

Het zout gaat het vocht aan het vlees onttrekken en conserveert. Het wordt sowieso al niet echt een fitboy-maaltijd 😉 .


5: Voeg knoflook toe

Ik heb de knoflook op het zout gelegd, zodat die smaak goed verdeeld wordt.

6: Verpakken
Wikkel alles in huishoudfolie, of zoals ik: vacumeer het. Labelen en minstens 3 dagen in de ijskast

Edit: ik zie nu pas de spelvaudt in mijn label. Volgende keer beter.

7: Opdienen
Hoe op te dienen? Koelen (of bevriezen) zodat je mooi dunne plakjes kunt snijden. Spoel het zout eraf voor je het opeet, anders heb je een nog grotere kans op een hartaanval…
Daarna los opeten, met vodka. Of op een stukje roggebrood, met bijvoorbeeld mosterd, knoflook en vodka.

Op deze manier bereide salo blijft een maand goed. Je kunt het ook vantevoren koken of roken. Daar heb ik (nog) geen ervaring mee. Invriezen gaat overigens prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *