HomeUncategorized Pekelcitroenen!

Pekelcitroenen!

Posted in : Uncategorized on by : boudewijn

De pekelcitroen, je mist hem niet tot je hem kent… en eenmaal geproefd kun je niet meer zonder. Het is een (vaak klein) zout citroentje dat een fijne kick geeft aan gerechten uit met name het Midden-Oosten. Denk aan “kip met pekelcitroen, za’atar en sumak” of “shakshuka”. Zoals je kunt verwachten bevatten veel gerechten van Yotam Ottolenghi dit ingredient.

Pekelcitroenen kopen

De meeste Turkse/Marokkaanse buurtsupertjes hadden ze gewoon liggen, maar de laatste tijd niet meer. Ik weet eerlijk gezegd ook niet waarom. “Firat” in de Weimarstraat in Den Haag schijnt ze nog te hebben liggen, maar daar kom ik eigenlijk zelden.

Pekelcitroenen maken

De pekelcitroenen maken daarentegen is niet zoveel werk, het kost alleen 2 maanden waarin ze in een weckpot moeten staan.

Benodigdheden

  • 1 weckpot
  • 8 citroenen, vanwege bestrijdingsmiddelen wil je biologische exemplaren! Je gaat immers de schil ook eten!
  • 250gr zout

Stappen

  • Boen de citroenen goed af.
  • Kook de weckpot goed uit. Ook het deksel en de bijbehorende ring! Ik laat kokend water vaak 10 minuten in de pot staan.
  • In de tussentijd snijd je de citroenen kruislings van bovenaf in ‘naar het kontje’. Snijd de citroen bijna helemaal door, maar net niet helemaal. Dit is de traditionele stijl. Ik zelf heb de citroenen in kwartjes verdeeld.
  • Wrijf de citroenen in met het zoutmengsel, zorg dat alles bedekt is.
  • Maak de pot leeg, en gooi het overgebleven zout erin.
  • Druk de citroenen in de pot.
  • Vul de pot af met water.
  • Na 2 maanden heb je verrukelijke ingelegde citroenen.

Onderstaande fotos zijn de citroenen na 1 maand. De oplettende lezer ziet dat ik weckpot voor een kleiner exemplaar heb omgeruild.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *