HomeFermenteren Tepache maken

Tepache maken

Posted in : Fermenteren, Recepten on by : boudewijn Tags: , , , , ,

Tepache? Yup, ik had er tot voor kort ook niet eerder van gehoord.

Tepache is a fermented beverage made from the peel and the rind of pineapples, and is sweetened either with piloncillo or brown sugar, seasoned with powdered cinnamon, and served cold. Though tepache is fermented for several days, the resulting drink does not contain much alcohol. In Mexican culinary practice, the alcoholic content of tepache may be increased with a small amount of beer.

Aldus wikipedia…

Het recept is echt extreem simpel.

Ingredienten

  • Neem een ananas, bij voorkeur biologisch omdat er dan minder bestrijdingsmiddelen op zouden moeten zitten.
  • 200 gr bruine basterdsuiker
  • 1 kaneelstok
  • Eventuele extra smaakmakers . Ideetjes:
    • Steranijs
    • Kruidnagel
    • Sumak
    • Rode peper

Bereiding

  • Poets deze ananas goed af onder de kraan met een borstel. De ananas hoeft niet geschild te worden. Snijd het kroontje en het kontje wel af.
  • De kern mag je verwijderen en weggooien.
  • Stop alles in een grote weckpot. Ik heb een 2.5liter exemplaar gebruikt.
  • Doe de suiker+smaakmakers erbij
  • Top af met water, zorg dat de ananas in principe onderstaat. Ik heb goed geschud zodat de suiker opgelost is. Je zou dit eventueel ook kunnen doen door het water te verwarmen en de suiker daarin op te lossen.

Je krijgt dan zoiets:

Laat dit bij kamertemperatuur staan.

Na 3 dagen zie je dat er CO2 uit het mengsel komt, laat dit ontsnappen uit de weckpot. Proef ook het vocht. Let op: als er schimmel op komt te staan of het heel zuur is geworden is je recept waarschijnlijk mislukt. Een te zure tepache kan eventueel nog als lekkere azijn fungeren.
Zodra de drank niet te zoet meer is maar ook naar fermentatie begint te smaken is het tijd om de ananas te verwijderen.

Ik heb hierna het vruchtvlees uit de pot gehaald en dit bewaard. De smaakmakers heb ik weggegooid en het vocht heb ik gezeefd en in flessen gestopt. Deze zijn de ijskast in gegaan, hiermee stop je de fermentatie grotendeels.

Dit is dan je resultaat, de wittige ‘deeltjes’ is schuim, geen schimmel:

Helaas heb ik geen foto van de pot-met-ananas. Die volgt volgende keer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *